Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tenyésztés

 

A hörcsögöt szobában, fűtött helységben tartjuk, az év bármely szakában születhetnek kicsinyei. A vadon élő rokonai azonban évente rend szerint csak kétszer, tavasszal és nyáron szaporodnak.

A kis hörik már hathetesen ivarérettek, de tenyésztésükkel várjunk legalább három hónapos korukig. A törpehörcsög társas állat, a különböző neműek békésen élnek együtt. Miután összetettünk egy párt, azt már nem szabad különválasztani, mert ha újból összekerülnek, biztos, hogy nem ismerik meg egymást. A kicsinyek születése után nem kell külön tenni a hímet, mert közösen gondozzák a kölyköket.

Készítsük elő a környezetüket a tenyésztéshez.
Tegyünk be forgács alomnál puhább anyagot, amivel a nőstény kibélelheti a kisházat. Ez lehet akár széna is, de még a játéknak berakott wc papír gurigát is szétszedi és behordja bélésnek. Gondoskodjunk még egy kisházról, mert a hím nem fog elférni az újszülöttekkel teli házikóban és szüksége lesz egy helyre, amit szállásnak használ.
A vemhességi idő 16-18 nap.
Az alomnagysága 3-8 kishöri.
A kicsik csupaszon és csukott szemmel jönnek a világra. A nősténynek nyolc emlőbimbója van, ezért ennél több ivadék nem szokott életben maradni. Szőrük ötnapos korukban kezd nőni, szemük kéthetes koruk előtt nyílik ki. A kis jövevények jelenlétéről a házikóból jövő vékony cincogás alapján szerezhetünk tudomást. Az újszülött kishöriket ne fogdossuk, ne háborgassuk a jól kibélelt vackukban! A nőstény ilyenkor harapósabb, félti kicsinyeit.

törpehörcsög   Háromnapos korukban, csupaszon, csukott szemmel.

törpehörcsög   Nyolcnaposan, megjelenik a szőrzet.

törpehörcsög   Kéthetesen, már hasonlítanak a szülőkre.

törpehörcsög      törpehörcsög
Háromhetesen ugyanazokat a táplálékokat eszik, mint a szülők.

Vizet ebben az időszakban sem kell adni, de a táplálásnál figyeljünk, hogy mindig legyen friss lédús zöldség és gyümölcs a szoptatós nőstény számára. A kicsinyek két hétig csak szopnak, de utána már a magkeveréket is kóstolgatják. A három hetes kishörik táplálása megegyezik a szülőkével.

hamster

A felderítő útra indult kölyköket anyjuk visszaviszi a házikóba. Ez néha sok energiájába telik hörimamának, mikor mind a hat kishöri egyszerre indul a terrárium vagy ketrec felderítésére.

A kölyköket négyhetes korukig kell a szülők mellett tartani. Ekkor viszont mindenképpen szét kell választani őket, mert a nőstény az új alom számára készíti elő a vackot, és nem tűri a meg a már kifejlett kölykeit. Ebben az időszakban különösen figyeljünk oda, hogy megfelelő időben külön tegyük az állatokat, mert a már ismét vemhes nőstény csúnyán megharaphatja a kishöriket.
Ha figyelmetlenek vagyunk, és nem válasszuk szét őket, akkor a kicsik a nőstény agresszív viselkedése miatt félősek, nehezen szelídíthetők lesznek.
Öthetesen méretük már akkorák, mint szüleiké, bundájuk színe is megegyezik, alig lehet megkülönböztetni őket.

A vemhesség és ivadékgondozás időszaka alatt igyekezzünk háborítatlan körülményeket biztosítani a pár számára.

 

Forrás: torpehorik.eoldal.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

mmmmm

(hhhhh, 2019.09.15 13:55)

kkkkkkkk