Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vitaminok

A hörcsögök számára nélkülözhetetlen vitaminok: A, D, E, K, B1, B2, B6, biotin. (Forrás: Dr. Radnai István, és aranyhörcsögökről írta)

Minél változatosabb étrendet biztosítunk nekik (természetesen azokból az ételekből, amiket megehet egyáltalán), akkor elég vitamin fog a szervezetébe jutni. És itt főleg a gyümölcsökre, zöldségekre gondolok. Nem esznek belőle olyan sokat nálunk, naponta csak egy szelet valamit, de mindig mást. Persze tegyük hozzá, hogy mindegyik hörcsögnek más az ízlése, és lesz amelyik több vitamint eszik és lesz amelyik kevesebbet.

Külön kiemelném, hogy magunk is termeszthetünk, nevelgethetünk növényeket kisállatainknak. A búzacsíra különösen jó kiegészítő táplálék, mivel magas az E-vitamin tartalma!

Amennyiben az állatkereskedésben kifejezetten törpehörcsögöknek való magkeveréket  vásárolunk, abba is adagolnak sokszor vitamint.

Adhatunk a hörikének száraz kutyakölyöktápot is. Ezek is tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat a fehérjén kívül, ami maitt érdemes adni nekik.

http://1.bp.blogspot.com/-s3EtepwfWy8/T2NOZTZWvsI/AAAAAAAAAGc/FlfjiKVDFl8/s1600/alma5.jpg

A vitaminhiány jele lehet például a szőrhullás. Előfordulhat, hogy egy hörcsögnek gyenge a szőre, vagy majdnem teljesen kopaszon kerül hozzánk. Ennek két oka lehet. Az egyik az öregség, ez ellen nem tehetünk semmit. A másik a vitaminhiány. Ez szerencsére könnyen kezelhető és gyógyítható vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok segítségével. (Mert legtöbbször ezek hiánya áll a probléma hátterében.) “Adj neki több friss zöldséget és gyümölcsöt, vagy vannak komplex vitamin-készítémenyek hörcsögöknek/rágcsálóknak. Semmiféleképpen ne csak C-vitamint vegyél, mert azt csak a tengeri malacok, a majmok és az ember szervezete nem képes előállítani. A hörcsögöt csak feleslegesen terhelnéd a külön C-vitaminnal (legfőképpen a veséit). Viszont, ha vitamin-komplexben van, akkor az nem okoz gondot, mert a többi vitamin lehet, hogy csak annak segítségével épül be (így a D-vitamin). Ha nem akarsz vitamin-komplexet venni, akkor csak B-vitamin-komplexet vegyél (ebben biztosan van B1, B2, B6, B12), ez elősegíti a szép szőr fejlődését. Fényes lesz tőle és csillogó.” Idézet Aprómancs honlapjáról

A BIOTIN (= H-vitamin) –hiány jele az erős szőrhullás, kopaszodás, ekcéma. A hiány megelőzésére vagy megszüntetésére jól bevált a joghurt, mely nagyobb mennyiségű H-vitamint tartalmaz, és egyébként is a hörcsögnek kedvelt csemegéje. Ha az állatok hetente kétszer pár csepp búzacsíraolajat kapnak, nagyon kedvező hatású lesz a szőrzet, mint a bőr számára is. (Forrás: Dr. Radnai István)

D és E vitamin hiány kombinálva a kevés mozgáslehetőséggel, még a kisállat bénulásához is vezethet!

Ide tartozik még, hogy salátából, káposztából és herefélékből nem kaphat sokat a kis hörcsög, mert nem megfelelő nekik a kalcium-foszfor arány. És emiatt csontnövekedési problémáik lehetnek!

Egy másik probléma kalciumhiány akkor léphet fel, ha például túl sok napraforgót adunk nekik! Vagy a vemhes nőstényeknél illetve szoptatós anyukáknál, ahol kicsik “elszívják a kalciumot. Ez azért veszélyes, mert az állat csontjai meggyengülnek, és könnyebben eltörnek, ha például leesnek valahonnan, vagy beakad a lábuk valahová.

A kalcium legjobb beviteli módjai a szervezetbe pl.: a főtt héjas tojás, héjas tojásrántotta, szépia, gipsz fogkoptató és a csirkecsont. A kalciumot nem lehet túladagolni, mert ha nem kell több, nem szívódik fel a bélből.

Kalciumhiány vagy másfajta vitaminhiány esetén csepegtethetünk az itatójába vitamincseppeket (amik direkt rágcsálóknak vannak), vagy vehetünk nekik vitaminos fogkoptatót, esetleg vitaminos rágcsálnivalót. Kalciumpótlásra és fogkoptatásra is jó például a madaraknak ajánlott szépiacsont is.

Azt is olvastam, hogy a fogkoptatót nem szabad álladóan bent tartani a hörcsögnél. A javasolt használat: egy hétig benn, két hétig kinn. A túl sok vitamin és ásványi só miatt túlnőhet a körmük és/vagy a foguk. (Tehát pont az ellenkezője történik!)

Még egy kis kiegészítés, amit Aprómancs oldalán található:

… az ásványi anyag szükségletről:
A szárazföldi állatok nagy részének az izzadtsága nem sós, mert a só raktározásra rendezkedtek be, sóhiányhoz alkalmazkodtak. A természetben élő hörcsögök hozzájutnak sóforrásokhoz, de a terriumban tarott egyedeknek erre semmi lehetőségük, ezért kell biztosítani számukra a megfelelő forrást, melyet a megfelelő táplálás mellett nyalósó formában tehetünk meg.
Nyalósónak a nagyállatoknak való “sótéglát” hívják, ami főleg NaCl-ból (nátrium-kloridból) és egyéb ásványi sókból áll. Rágcsálóknak való “nyalósó” szintén ilyen termék, magas a NaCl tartalma. A  „fogkoptatókő” néven ismert ásványi sós préselt kemény henger, korong, vagy téglatest fő alkotóeleme a gipsz. Ami nem feltétlen kedvező kedvencünknek. Baja ugyan ettől nem lesz, de nem természetes anyag.
A helyes étrendbe viszont általában bele vannak építve minden szükséges ásványi-anyag, vitamin és enzim, nem pedig külön kell adni. De persze ha biztosra akar az ember menni, akkor tehet be a hörcsögnek ilyen ásványi sós fogkoptatót, főleg ha nem biztos benne, hogy 100%-osan fedezi a szükségleteket az étrendjük.

… a C-vitaminról:
A C-vitamin vízben oldódó vitamin melyet a legtöbb állat szervezete képes szintetizálni (előállítani) magának a szükséges mennyiséget. A majom és a tengerimalac, valamint az ember nem képes erre, ezért táplálék útján szükséges bevinnie a kívánt mennyiséget.
Olyan állatnak, aki elő tudja állítani magának, felesleg, sőt folyamatos adása nagyon megterheli a vesét. Tény, hogy a feleslegtől a szervezet megszabadul, de ha napi szinten kapja az nagyon megterhelhető, vesekőhöz is vezethet. Mindemellett a téli hónapokban amikor kevés a természetes zöldség, csak külföldi áru kapható, kaphatnak C-vitamint, de csak más vitaminokkal együtt!
Minél komplexebb az adott vitamin készítmény, annál jobb, mert nem tartalmaz túl nagy adagot egyikből sem, mégis van benne szinte minden ami fontos. Ha van választási lehetőségük legyen benne A, B, D és E vitamin is. Ezek közül a D-nek kiemelt szerep jut, ugyanis ő segíti a szervezetbe való felszívódását.

Forrás: http://horcsolde.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Kaposvár

(Liza, 2016.05.17 09:10)

Segítséget szeretnék kérni.A hörcsögömnek a füle sebes gennyes körülötte szőrhullás látható,nyáron lesz egy éves.Mivel lehet megszüntetni a betegséget ?Mi okozhatja?Köszönöm